Jokainen 70-luvulla tai sitä ennen syntynyt suomalainen varmaankin muistaa telkkarin tietoiskut. Mustalle ruudulle ilmestyi käsi, joka napsautti sormiaan, ja sitten kämmenelle syttyi liekki. Sitä seurasi tietoisku tyyliin ”Jos otat, et aja. Jos ajat, et ota.” tai muuta opettavaista kansanvalistusta.

Hollannin Postbus 51, koko julkishallinnon yhteinen kommunikaatiokanava, on jatkanut tietoiskuperinnettä nykypäivänäkin. Tietoiskuja esitetään mainoskatkoilla parhaaseen katseluaikaan ja parhaat niistä hakkaavat luovuudessa ja tarttuvuudessa parhaatkin mainosfilmit. Esim. poliisin puhelinnumeron muuttuessa näytettiin pätkää, jossa Derrickin esittäjä Horst Tappert sai jatkuvasti puheluita kotiinsa filmin loppuessa sloganiin ”Kun tarvitset poliisia, älä soita Derrickille. Soita tähän numeroon”.

 

Uusin kampanja on nimeltään Het begint met taal eli Kielestä se alkaa. Kampanja alkoi koko sivun mainoksilla lehdissä, otsikolla ”Waarom willen we dat iedereen die in Nederland woont Nederlands leert” eli suomeksi ”Miksi haluamme, että jokainen, joka asuu Hollannissa, oppii hollannin kielen”. Suomen tämänhetkistä julkista keskustelua seuranneena hieman hätkähdytti nähdä painettuna lauseita, jotka ovat Klompjen mielestä erittäin järkeviä, mutta Suomessa ne leimaisivat esittäjänsä maahanmuuttajavastaiseksi.

  • ”Täällä asuvien täytyy myös ottaa osaa yhteiskuntaan. Ja osallistuminen alkaa hollannin kielen opiskelulla.” 
  •  ”Sen, joka ei pysty ilmaisemaan itseään ymmärrettävällä hollannin kielellä, ei pidä hämmästyä, jos ei tule ymmärretyksi.”

 

Kampanjaan liittyy radio- ja TV-mainoksia, joissa maahanmuuttajat heikolla tai olemattomalla hollannin taidolla yrittävät kommunikoida opettajan, lääkärin jne. kanssa. Radiossa on pyörinyt useampana päivänä 2-3 kertaa työpäivän aikana radiospotti, jossa turkkilaisella aksentilla puhuva nainen menee lääkärille valittamaan pääkipua. Lääkäri kysyy: ”Minkä arvelette olevan syynä?” (Wat denkt u dat de oorzaak is?). Nainen reagoi: ”Oorzaak? Oor zaak? Ai minun korvista se johtuu, kiitos tohtori!” Oorzaak = syy, oor = korva, zaak = asia. Spotti loppuu sloganiin: On vaikeaa kertoa oireistaan, jos ei puhu lääkärin kieltä.

 

 

Telkkarimainoksessa 4 eri maahanmuuttajaa yrittävät omaa kieltään puhuen ja elekielellä kommunikoida kaupan kassalla, opettajan kanssa, lääkärin luona ja leikkipuistossa pääsemättä puusta pitkään. Mainoksen maahanmuuttajat ovat turkkilaisnainen, marokkolaisnainen, afrikkalaismies ja aasialaismies, todennäköisesti Indonesiasta. Tässä kohtaa Suomen vähemmistövaltuutettu olisi varmaankin moittimassa kampanjaa stereotypioiden vahvistamisesta, sillä juuri nämä etniset ryhmät, erityisesti turkkilaiset ja marokkolaiset, ovat myöskin oikeassa elämässä tunnettuja vaihtelevasta hollannin kielen tasostaan. Jos hollantilainen haluaa kehua ulkomaalaisen nopeaa kielen omaksumista, kehuihin yleensä lisätään "täällä on paljon turkkilaisia, jotka ovat olleet maassa yli 10 vuotta ja jotka puhuvat huonompaa hollantia kuin sinä". Toisaalta mainosmiehet tietävät kohdeyleisöön eli tässä tapauksessa maahanmuuttajiin purevan parhaiten kohdeyleisön kanssa mahdollisimman samanlaiset näyttelijät.

 

Tähän lopuksi voisi kysyä, miksi Hollannissa on hyväksyttävää julkishallinnon taholta mainostaa hollannin kielen tärkeyttä kotiutumisessa? Tosin oikeampi kysymys ja johtopäätös olisi kysyä, miksei se olisi hyväksyttävää Suomessa? Miksi maahanmuuttajien kielitaitovaatimuksia pitäisi Suomessa alentaa?

 

 

PS. Klompjella on varaa puhua kielitaitoasioista, sillä Klompje puhui jo hollantia (sekä suomi mukaan luettuna 5 muuta kieltä) Hollantiin muuttaessaan ja tulee hollannin kielellä toimeen tilanteessa kuin tilanteessa. Murresanat ja alakohtainen erikoissanasto vierailla aloilla tuottavat hankaluuksia, mutta niin ne tuottavat suomeksikin. Klompje jopa ymmärtää Limburgin murretta jonkin verran, jos vain jaksaa keskittyä kuuntelemiseen. Vaikeustasoltaan se vastaa kai Rauman murretta tai vaikeampaa ja se kuulostaa hassulta tavalliseen hollantiin tottuneissa korvissa. Klompjen keskittyminen herpaantuukin yleensä 5-10 minuutin kuluttua, kun pokka pettää.